Uutiset

KILL_Carmen_foto_principal.jpg

KILL CARMEN MATKAA PORIIN JA HÄMEENLINNAAN

Kansainvälistä suitsutusta saanut KILL Carmen lähtee jälleen 27.9.–5.10. yhteensä 20 esityksen kiertueelle. Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin koululaisille suunnatun Taidetestaajat-hankkeen ristiriitaisimman palautteen kerännyt tanssin, musiikin ja teatterin ilotulitus esitetään uusille kasiluokkalaisille Porin Teatterissa ja Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Samalla esitys vierailee teattereiden ohjelmistossa suurelle yleisölle avoimin iltaesityksin.

Otteita Taidetestaajat -palautteesta:
"Se oli erikoinen, ja innostava..Se innosti tekemään taidetta rohkeammin ja heittäytymään"
"paska"
"seksuaalista"
"Aika hämmentävä esitys. Tanssi oli tosi taidokasta, ja oli hauskaa nähdä kun esittäjät ottivat yleisöä mukaan."
"Se näytti pornolta!!!!!! Mutta, ihan ok kohtia oli"
"Kokemus oli aika jännä ja ehkä vähän ahdistava"
"Minua hämmenti se puolialaston mies ja se että mitä ihmettä se teki siellä lavalla."
"Ärsyttävää kun se Carmen ei kuollut"
"Moderni"
"Ihan helevetin härski"
"Aivan mahtava"
"Todella hyvä. Vähän erilainen mihin oli tottunut mutta yllätti mukavasti. Erikoinen ja värikäs."
"Koreografia oli varsin erikoinen, mutta tanssiminen oli uskomattoman hienoa."
"Kokemus oli todella ihana. En olisi halunnut että esitys olisi loppunut niin pian. Ihailen esiintyjien lahjakkuutta."
"Esitys oli mielenkiintoinen ja erilainen sekä oli taitavasti toteutettu. Näki että siihen on nähty aikaa ja vaivaa. Tykkäsin tosi paljon!"
"Tosi outo ja huono"
"Järjetöntä"
"Oikein mehevä"
"Kaksi sanaa: tarvitsen terapiaa."

Avoimet iltaesitykset:
27.9. Porin Teatteri – osta liput
30.9. Hämeenlinnan Verkatehdas – osta liput

KILL CARMEN SUOMEN-KIERTUEELLE!

KILL Carmen pyyhältää tänä syksynä läpi Suomen peräti 28 esityksellä. Compañía Kaari & Roni Martinin kansainvälistäkin suitsutusta saanut näyttämöteos nähdään loka-marraskuussa Helsingissä, Jyväskylässä, Ylivieskassa ja Kemissä.

Teos kiertää Suomea osana Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin koululaisille suunnattua Taidetestaajat-hanketta. Samalla se vierailee pysähtymiskaupunkien teattereiden ohjelmistossa suurelle yleisölle avoimin iltaesityksin.

KILL Carmen päivittää Carmenin tarinan räyhäkkäällä otteella nykypäivään. Innoitusta teokseen on ammennettu niin Prosper Mériméen alkuperäistarinasta, flamencon klassikoista kuin Quentin Tarantinon elokuvistakin. Roni Martinin johtaman yhdeksänhenkisen espanjalais-suomalaisen orkesterin musiikissa kuuluvat funkin ja balkanilaisen musiikin kaiut, ja orkesteri osallistuu lavan tapahtumiin, kukin Don Josén roolissa. Tanssirooleissa nähdään espanjalaiset flamencotanssijat Mariana Collado (Carmen), Carlos Chamorro/José Maldonado (Härkätaistelija) sekä meksikolainen Karen Lugo (Carmen).

Kantaesityksensä KILL Carmen sai Helsingin juhlaviikoilla syksyllä 2015. Sen jälkeen kiitetty teos on nähty muun muassa Flamenco Madrid -festivaalin ja Meksikon Guadalajarassa järjestettävän Festival de Mayon ohjelmistossa.

– Tämänkokoisen kansainvälisen tuotannon kanssa kiertäminen ei yleensä ole Suomessa taloudellisesti mahdollista, mutta Taidetestaajat-projekti mahdollistaa KILL Carmenin esittämisen myös maakunnissa. Tien päälle lähtee peräti 19-henkinen porukka näyttämömestareineen päivineen, kertoo Kaari Martin.

– Odotan aivan erityisesti sitä, että pääsemme esiintymään kasiluokkalaisille, jotka ovat yleisönä todella armotonta jengiä. Iltayleisöllekin sellaisia terveisiä, että tämä ei ole mikään tavanomainen teatteriesitys, eikä katsomoon tarvitse tulla hillittynä ja hallittuna, nauraa Martin.

LAVALLA JOUKKO KANSAINVÄLISIÄ TAITEILIJOITA

Teoksen tanssirooleissa on tuplamiehitys: Carmenin roolissa nähdään nouseva nuori espanjalaistanssija Mariana Collado ja kansainvälistä mainetta niittänyt meksikolainen Karen Lugo. Härkätaistelijan roolissa vuorottelevat useita palkintoja saavuttanut ja myös omaa kokeellista ryhmäänsä luotsaava konkari Carlos Chamorro sekä nuori lupaus José Maldonado.

Yhdeksänhenkisessä liveorkesterissa soittaa liuta eri alojen huippumuusikoita. Orkesteriin kuuluvat muun muassa espanjalaiset flamencovirtuoosit Juan Antonio Suárez Cano, Victor Carrasco ja Pablo Suárez, Espanjan tärkeimmissä flamencoryhmissä vaikuttava suomalainen perkussionisti Karo Sampela sekä muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa konserttimestarina toiminut klassinen viulisti Henrik Perelló. Puhallinsektiossa soittavat useista kokoonpanoista tutut Antero Priha, Samppa Leino ja Erno Haukkala. Orkesteria johtaa teoksen säveltäjä Roni Martin, jota kuullaan kokoonpanossa myös laulajana ja sähkökitaristina. Teoksen ohjaamisesta Martinien ohella vastaa taiteilijaprofessori ja teatteriohjaaja Atro Kahiluoto.

Lavalla: Victor Carrasco (ESP), Mariana Collado (ESP) / Karen Lugo (MEX), Carlos Chamorro (ESP) / José Maldonado (ESP), Erno Haukkala (FIN), Samppa Leino (FIN),  Roni Martin (FIN), Henrik Perelló (FIN), Antero Priha (FIN), Karo Sampela (FIN), Juan Antonio Suárez Cano (ESP), Pablo Suárez (ESP)

Esityspaikkakunnat ja liput:

  • Helsinki / Uuden Sirkuksen keskus Cirko 28.–29.10.2017. Liput alkaen 20,50 €, ticketmaster.fi
  • Jyväskylän kaupunginteatteri 1.11.2017. Liput alkaen 35,50 €, lippu.fi
  • Ylivieskan Akustiikka-sali 5.11.2017. Liput alkaen 10 €, lipputoimisto.fi
  • Kemin kaupunginteatteri 8.11.2017. Liput alkaen 38,50 €, lippu.fi

Kuva: Minna Hatinen

Kuva: Minna Hatinen

KILL CARMEN IS BACK!

Tulkaa katsomaan häntä, joka tuhoaa, hävittää, häntä joka suistaa hulluuteen! Repii onnen, vie omaisuuden, pilaa maineen, tahraa kunnian, sysää yhteiskunnan kaaokseen. Hän on täällä: Carmen!

Compañía Kaari & Roni Martinin menestysteos KILL Carmen kiertää Suomea syksyllä 2017. Yhteensä 28 esityksen kiertue alkaa Helsingistä Cirkon Maneesi-salista ke-ti 25.-31. lokakuuta. Sen jälkeen Carmen vierailee Jyväskylän kaupunginteatterissa ke-to 1.-2. marraskuuta, Ylivieskan Akustiikka-salissa ma-su 5.-6. marraskuuta sekä Kemin kaupunginteatterissa ti-ke 7.-8. marraskuuta. Jokaisella paikkakunnalla on päivisin koululaisnäytöksiä ja iltaisin yleisönäytöksiä.

Suomen kiertue on osa Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin kolmivuotista Taidetestaajat-suurhanketta, jossa kahdeksasluokkalaisille nuorille tarjotaan kaksi taidelaitosvierailua erilaisissa kulttuurikohteissa, kuten teatterissa, tanssiteatterissa, oopperassa tai kuvataidenäyttelyssä. Hanke tavoittaa kolmen vuoden aikana jopa 200 000 nuorta ja heidän opettajaansa. Hanke on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Taidetestaajat-hanketta koordinoi Lasten kulttuurikeskusten liitto ja lisätietoja siitä antaa vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen: anu-maarit.moilanen(at)taidetestaajat.fi

"Nykyflamencon voimakaksikko Kaari ja Roni Martin on päivittänyt työryhmänsä kanssa tunnetun Carmenin tarinan jykevällä sykkeellä nykypäivään."
Helsingin Sanomat 30.8.2015, Hannele Jyrkkä

 "KILL Carmen murtaa nerokkaasti ongelmallisen villin, pidättelemättömän, brutaalin naiskuvan tekemällä myös härkätaistelijasta vastaavan, miespuolisen Carmenin. Nainen ja mies ovat intohimoisessa hulluudessaan, narsistisessa halussaan ja tuhoisassa rakkaudessaan tasavertaiset. Teos haastaa esikuvansa koloniaalista perintöä myös tuomalla eri kulttuurivaikutteet ilmaisumuotoineen kiehtovaan vuoropuheluun."
Turun Sanomat 30.8.2015, Mia Hannula

"En välbalanserad föreställning som säkert kan räknas som en av höstens stora scenkonsthändelser."
Hufvudstadsbladet 31.8.2015, Tove Djupsjöbacka

"Roni Martinin säveltämä ja sovittama musiikki onnistuu luomaan hetkiä, joissa musiikin ja koreografian yhdistelmä on enemmän kuin osiensa summa. Bändi svengaa nautinnollisesti."
Teatteri & Tanssi & Sirkus 1.9.2015, Anni Valtonen

”KILL Carmen vakuutti virtuoottisuudellaan, henkevyydellään, ironiallaan ja vakavuudellaan ja sai hurmioituneen yleisön lopulta osoittamaan suosiotaan seisten."
 
Folker Magazin 05/16 (24.6.2016), Sabine Froese


COMPAÑÍA KAARI & RONI MARTININ KILL CARMEN PALAA RIKOSPAIKALLE UUSIN ESITYKSIN 2017-2018!

Compañía Kaari & Roni Martinin KILL Carmen on mukana Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin kolmivuotisessa Taidetestaajat-suurhankkeessa, joka mahdollistaa jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa:  teatteria, oopperaa, kuvataidetta, tanssia jne. Toinen vierailu on omassa maakunnassa tai lähialueella, toinen suuntautuu pääkaupunkiseudulle.

"Esiintyminen nuorille on samalla hienoa ja pelottavaa, pitää Carmenin sopivasti varpaillaan", sanoo koreografi Kaari Martin.

Esitysten lisäksi nuoret pääsevät tapaamaan kansainvälisen ryhmän taiteilijoita ja heidät kutsutaan mukaan Carmenin intohimotyöpajoihin, joita vetää  Martinin lisäksi KILL Carmen -teoksen dramaturgi, teatteriohjaaja Atro Kahiluoto.

"Intohimo on tulta:  ilman sitä ei ole elämää, mutta se myös kärventää ja sokaisee", kiteyttää Kahiluoto.

Hanke tavoittaa kolmen vuoden aikana jopa 200 000 nuorta ja heidän opettajaansa, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Hanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.